Med. fibromassage

Denna grupp av patienter är mycket omdebatterad och ofta ifrågasatt och har därför fångat mitt intresse. Stefan Göthager är en fantastisk person att föra ut förståelse för deras situation. Jag gick kursen för honom 20-21 oktober 2007 och den var utvecklande på alla plan. Här kommer några ord från hans hemsida:

Massage är en av de viktigaste metoderna för att ge dig med fibromyalgi smärtlindring.

Fibromassage® är en speciellt anpassad, mycket mild, massagemetod som utvecklats under 90-talet för att hjälpa patienter med kronisk smärta. Efter mer än 1 500 behandlingar vet vi att fibromyalgipatienter kan få bättre livskvalitet med mindre smärta och mer energi.

Fibromassage utförs med lätta strykningar och anpassade massagegrepp. Massagen frisätter oxytocin, ett lugn- och ro hormon sompåverkar det allmänna välbefinnandet.

Målet med behandlingen är att skapa djup avslappning som hjälper kroppen att återhämta sig. För att förstärka effekten av behandlingen använder vi värme och särskilt utvalda vegetabiliska oljor och gel. Under behandlingen lyssnar du på avslappningsmusik.

Fibromassagen kombineras med genomgång av kostvanor och näringstillskott, träning och mental hälsa. Behandlingen bygger på samarbete mellan patient och terapeut och helhetssynen är viktig. Fibromassage leder till avslappning och smärtlindring, bättre sömn och förbättrad levnadssituation. Behandlingen har visat goda resultat och är utmärkt även för patienter som är utbrända och lider av stressyndrom.