Osteopati

Namnet är en kombination av ”osteo” som betyder ben och ”pathos/pathine” som kan översättas med lidande. Grundaren heter Dr. Andrew Taylor Still och var verksam som läkare då flera av hans familjemedlemmar avled i hjärnhinneinflammation. När han inte kunde hjälpa dem började han bedriva egen forskning, vilket ledde till att han utvecklade ett medicinskt system som stödjer kroppens eget
självläkande
system  - osteopatin.

 

När Still studerade och insåg sambandet mellan rörelseapparaten (muskler, skelett, nerver och kärl) och dess funktion blev han övertygad om att många sjukdomar kunde lindras eller botas utan mediciner. Viktigt var att diagnostisera och korrigera anatomiska inskränktheter som stör en annars naturlig självläkning.

 

Osteopater jobbar manuellt men har ett flertal olika tekniker som anpassas till varje individ. Varje besök inleds med en grundlig anamnes (sjukdomshistoria) som följs av en grundlig och personanpassad undersökning. Behandlingen baseras på fynden.

 

Osteopaten använder sig av kroppens egna rörelser för att återfå,  bibehålla och i största möjliga mån normalisera kroppsfunktionen. På detta vis ges kroppen ett gynnsamt utgångsläge att läka sig själv från den stress, trauma eller generella obalans som den har exponerats för eller utvecklat. Osteopatin har en unik helhetssyn, därför behandlas inte enbart det område där symtomen visar sig. Mottot att kroppen är en helhet stödjer i högsta grad detta sätt att jobba.

Tips och råd om eget arbete för förbättring är också en viktigt del i behandlingen.

 

Mer information om osteopati kan du söka på nätet eller via rubriken Länkar på förstasidan.